Oleje Kujawskie tłoczone na zimno powstają z surowców od wyselekcjonowanych dostawców.
Zanim nasiona trafią do tłoczni, sprawdzamy ich jakość za pomocą rygorystycznych badań i testów wykonywanych wewnętrznie jak również w akredytowanych laboratoriach niezależnych.
Oczyszczone nasiona i pestki tłoczone są na specjalnych prasach: powoli i tylko jeden raz, w temperaturze do 50°C aby zachować cenne wartości odżywcze oraz pełnię smaku.
Świeżo tłoczony olej przelewamy do zbiornika, w którym przez kilka godzin pozostałości nasion samoczynnie opadają na dno. Po tym wstępnym oczyszczeniu olej jest filtrowany na specjalnym filtrze.
Wytłoczony olej podlega badaniom fizykochemicznym i sensorycznym. Dzięki temu mamy pewność, że każda butelka oleju spełnia nasze wysokie wymagania jakościowe.
Gotowy olej rozlewamy do butelek z ciemnego szkła, które chronią kolor, smak, aromat oraz cenne wartości odżywcze przed światłem.