Nasiona i pestki – sposób ich uprawy, staranny proces produkcji i odpowiednie opakowanie – poznaj tajemnicę tłoczenia na zimno!

Nasiona i pestki z pewnego źródła

Oleje Kujawskie tłoczone na zimno powstają z surowców od wyselekcjonowanych dostawców.

Kontrola jakości surowca

Zanim nasiona trafią do tłoczni, sprawdzamy ich jakość za pomocą rygorystycznych badań i testów wykonywanych wewnętrznie jak również w akredytowanych laboratoriach niezależnych.

Tłoczenie na zimno

Oczyszczone nasiona i pestki tłoczone są na specjalnych prasach: powoli i tylko jeden raz, w temperaturze do 50°C aby zachować cenne wartości odżywcze oraz pełnię smaku.

Naturalna filtracja

Świeżo tłoczony olej przelewamy do zbiornika, w którym przez kilka godzin pozostałości nasion samoczynnie opadają na dno. Po tym wstępnym oczyszczeniu olej jest filtrowany na specjalnym filtrze.

Kontrola jakości oleju

Wytłoczony olej podlega badaniom fizykochemicznym i sensorycznym. Dzięki temu mamy pewność, że każda butelka oleju spełnia nasze wysokie wymagania jakościowe.

Pakowanie

Gotowy olej rozlewamy do butelek z ciemnego szkła, które chronią kolor, smak, aromat oraz cenne wartości odżywcze przed światłem.