Kujawski olej z pestek dyni tłoczony na zimno powstaje ze starannie wyselekcjonowanych i kontrolowanych pestek dyni. Pestki poddawane są mechanicznemu tłoczeniu na zimno (w temperaturze do 50°C), dzięki czemu olej zachowuje swój głęboki kolor i charakterystyczny smak prażonych pestek dyni. Olej z pestek dyni charakteryzuje się wysoką zawartością tłuszczów nienasyconych.

Olej z pestek dyni stosuje się wyłącznie na zimno. Jest idealny do sałatek, past kanapkowych oraz do wykańczania potraw.

Olej z pestek dyni to jeden z sześciu dostępnych produktów w linii olejów Kujawskich tłoczonych na zimno.

Podczas przechowywania oleju tłoczonego na zimno, może pojawiać się w nim naturalny osad. Poszczególne partie oleju z pestek dyni tłoczonego na zimno naturalnie mogą różnić się intensywnością smaku, koloru oraz aromatu.

Zastosowanie

Na zimno
Pasty
Sosy
Wykańczanie potraw

Dostępne opakowania

0,25 l