Olej Kujawski powstaje z wyselekcjonowanych nasion rzepaku bez GMO pochodzących z polskich upraw.
Do produkcji oleju Kujawskiego wybieramy tylko nasiona polskiego rzepaku spełniające nasze rygorystyczne wymagania jakościowe.
Nasiona rzepaku przechowujemy w silosach zapewniających odpowiednią temperaturę i wilgotność.
Nasiona polskiego rzepaku podgrzane do odpowiedniej temperatury są poddawane tłoczeniu w prasach powoli i tylko jeden raz (czyli bez ekstrakcji chemicznej) dla zachowania cennych wartości odżywczych.
Świeżo wytłoczony olej jest filtrowany w celu oddzielenia pozostałości nasion.
Rafinacja (oczyszczenie) to proces wykorzystywany w celu oczyszczenia oleju z substancji niekorzystnych pod względem funkcjonalnym i zdrowotnym (ewentualne pozostałości środków ochrony roślin, metale ciężkie, niechciane związki aromatyczne). Rafinacja nie zmienia również profilu kwasów tłuszczowych, w tym także cennych kwasów omega-3. Oczyszczony olej rzepakowy, podobnie jak olej tłoczony na zimno, jest naturalnym źródłem kwasów omega 3 i charakteryzuje się wysoką zawartością witaminy E i K. Oczyszczony olej rzepakowy ma złocisty kolor i neutralny smak i zapach dzięki czemu jest odpowiedni do zastosowań zarówno na ciepło jak i na zimno.
Oczyszczony, pełnowartościowy olej Kujawski z pierwszego tłoczenia jest poddany filtracji i rozlewany do butelek.
Jak powstaje olej rzepakowy? Co oznacza „z pierwszego tłoczenia”? Dowiedz się, jak przebiega produkcja oleju rzepakowego Kujawski!
Olej rzepakowy Kujawski jest produkowany z polskiego rzepaku. Współpraca z wyselekcjonowanymi dostawcami i wieloetapowa kontrola surowca gwarantują, że do produkcji olejów marki Kujawski wykorzystywane są sprawdzone nasiona rzepaku bez GMO, a w przypadku linii olejów premium w szklanych butelkach, także inne nasiona oraz zioła.
Nasze oleje powstają z nasion bez GMO – wykluczamy przetwarzanie surowców zawierających genetycznie zmodyfikowane organizmy. Produkcja oleju Kujawskiego odbywa się z wykorzystaniem nasion rzepaku spełniających nasze rygorystyczne wymagania jakościowe. Rolnicy dostarczający nam rzepak muszą przestrzegać zasad tzw. Dobrej Praktyki Rolniczej (DPR) i integrowanej ochrony roślin.
Wewnętrzny system kontroli nasion pozwala nam monitorować skład i czystość dostarczanego surowca m.in. pod kątem ewentualnej obecności pozostałości pestycydów. Receptury oraz procesy produkcji naszych olejów dobieramy tak, by konsumenci mogli w pełni korzystać z naturalnych właściwości olejów roślinnych.
Nasiona rzepaku przechowujemy w silosach zapewniających odpowiednią temperaturę i wilgotność. Oczekują tam na proces rafinacji i tłoczenia.
Nasiona rzepaku podgrzane do odpowiedniej temperatury są poddawane tłoczeniu w prasach powoli i tylko jeden raz (czyli bez ekstrakcji chemicznej) dla zachowania cennych wartości odżywczych – stąd nazwa “z pierwszego tłoczenia”. Świeżo wytłoczony olej z rzepaku jest filtrowany w celu oddzielenia pozostałości nasion. Następnym krokiem jest rafinacja oleju.
Na czym polega rafinowanie oleju? Rafinacja (oczyszczenie) to proces wykorzystywany w celu oczyszczenia oleju z substancji niekorzystnych pod względem funkcjonalnym i zdrowotnym (ewentualne pozostałości środków ochrony roślin, metale ciężkie, niechciane związki aromatyczne). Rafinacja nie zmienia również właściwości odżywczych oleju rzepakowego: nie usuwa kwasów tłuszczowych, w tym także cennych kwasów omega-3 (zobacz badania). Oczyszczony olej rzepakowy jest naturalnym źródłem kwasów omega-3 i charakteryzuje się wysoką zawartością witaminy E.
Oczyszczony olej rzepakowy ma złocisty kolor i neutralny smak i zapach, dzięki czemu jest odpowiedni do zastosowań zarówno na ciepło jak i na zimno (zobacz badania). Olej Kujawski z pierwszego tłoczenia jest poddany filtracji i rozlewany do butelek.