Jak powstają
oleje tłoczone na zimno Kujawski?

Nasiona i pestki z pewnego źródła

Oleje Kujawskie tłoczone na zimno powstają z surowców od wyselekcjonowanych dostawców.

Kontrola jakości surowca

Zanim nasiona trafią do tłoczni, sprawdzamy ich jakość za pomocą rygorystycznych badań i testów wykonywanych wewnętrznie jak również w akredytowanych laboratoriach niezależnych.

Tłoczenie na zimno

Oczyszczone nasiona i pestki tłoczone są na specjalnych prasach: powoli i tylko jeden raz, w temperaturze do 50°C aby zachować cenne wartości odżywcze oraz pełnię smaku.

Naturalna filtracja

Świeżo tłoczony olej przelewamy do zbiornika, w którym przez kilka godzin pozostałości nasion samoczynnie opadają na dno. Po tym wstępnym oczyszczeniu olej jest filtrowany na specjalnym filtrze.

Kontrola jakości oleju

Wytłoczony olej podlega badaniom fizykochemicznym i sensorycznym. Dzięki temu mamy pewność, że każda butelka oleju spełnia nasze wysokie wymagania jakościowe.

Pakowanie

Gotowy olej rozlewamy do butelek z ciemnego szkła, które chronią kolor, smak, aromat oraz cenne wartości odżywcze przed światłem.

Olej tłoczony na zimno to naturalny, pełen wartości odżywczych produkt. Dowiedz się, jak wygląda proces jego wytwarzania od selekcji surowców po gotowy produkt na półce sklepowej.

Olej tłoczony na zimno – co to znaczy i jak powstaje?

Olej tłoczony na zimno to olej roślinny pozyskiwany poprzez mechaniczne wyciskanie nasion lub owoców w niskiej temperaturze, dzięki czemu zachowuje swoje naturalne składniki odżywcze i walory smakowe (Wroniak, M., i inn. Charakterystyka wybranych olejów tłoczonych na zimno, Nauka. Technologia. Jako, 2006, 2 (47), 46 – 58.).

Nasze oleje tłoczone na zimno powstają z najwyższej jakości nasion. Zanim nasiona trafią do tłoczni, sprawdzamy ich jakość za pomocą rygorystycznych badań i testów wykonywanych wewnętrznie, jak również w akredytowanych laboratoriach niezależnych.

Tłoczenie oleju na zimno – jak przebiega?

Oczyszczone nasiona i pestki tłoczone są na specjalnych prasach: powoli i tylko jeden raz, w temperaturze do 50°C, aby zachować cenne wartości odżywcze oraz pełnię smaku. Świeżo tłoczony olej przelewamy do zbiornika, w którym przez kilka godzin pozostałości nasion samoczynnie opadają na dno. Po tym wstępnym oczyszczeniu olej jest filtrowany na specjalnym filtrze.

Olej Kujawski tłoczony na zimno podlega badaniom fizykochemicznym i sensorycznym. Dzięki temu mamy pewność, że każda butelka oleju spełnia nasze wysokie wymagania jakościowe. Gotowy olej rozlewamy do butelek z ciemnego szkła, które chronią kolor, smak, aromat oraz cenne wartości odżywcze przed światłem.

Zobacz całą ofertę naszych olejów tłoczonych na zimno

Infografika do pobrania