Nasiona rzepaku i staranny proces produkcji – poznaj tajemnicę pierwszego tłoczenia!

Nasiona rzepaku bez GMO

Olej Kujawski powstaje z wyselekcjonowanych nasion rzepaku bez GMO.

Kontrola jakości surowca

Do produkcji oleju Kujawskiego wybieramy tylko nasiona rzepaku spełniające nasze rygorystyczne wymagania jakościowe.

Przechowywanie cennego surowca

Nasiona rzepaku przechowujemy w silosach zapewniających odpowiednią temperaturę i wilgotność.

Pierwsze tłoczenie
(czyli bez ekstrakcji chemicznej)

Nasiona rzepaku podgrzane do odpowiedniej temperatury są poddawane tłoczeniu w prasach powoli i tylko jeden raz (czyli bez ekstrakcji chemicznej) dla zachowania cennych wartości odżywczych.

Filtrowanie

Świeżo wytłoczony olej jest filtrowany w celu oddzielenia pozostałości nasion.

Oczyszczanie (rafinacja)

Rafinacja (oczyszczenie) to proces wykorzystywany w celu oczyszczenia oleju z substancji niekorzystnych pod względem funkcjonalnym i zdrowotnym (ewentualne pozostałości środków ochrony roślin, metale ciężkie, związki aromatyczne). Rafinacja nie zmienia również profilu kwasów tłuszczowych, w tym także cennych kwasów omega-3. Oczyszczony olej rzepakowy, podobnie jak olej tłoczony na zimno, jest naturalnym źródłem kwasów omega 3 i charakteryzuje się wysoką zawartością witaminy E i K. Oczyszczony olej rzepakowy ma złocisty kolor i neutralny smak i zapach dzięki czemu jest odpowiedni do zastosowań zarówno na ciepło jak i na zimno.

Filtracja i pakowanie

Oczyszczony, pełnowartościowy olej Kujawski z pierwszego tłoczenia jest poddany filtracji i rozlewany do butelek.