Olej Kujawski powstaje z wyselekcjonowanych nasion rzepaku bez GMO.
Do produkcji oleju Kujawskiego wybieramy tylko nasiona rzepaku spełniające nasze rygorystyczne wymagania jakościowe.
Nasiona rzepaku przechowujemy w silosach zapewniających odpowiednią temperaturę i wilgotność.
Nasiona rzepaku podgrzane do odpowiedniej temperatury są poddawane tłoczeniu w prasach powoli i tylko jeden raz dla zachowania cennych wartości odżywczych.
Świeżo wytłoczony olej jest filtrowany w celu oddzielenia pozostałości nasion.
Rafinacja (oczyszczenie) to proces wykorzystywany w celu oczyszczenia oleju z substancji niekorzystnych pod względem funkcjonalnym i zdrowotnym (ewentualne pozostałości środków ochrony roślin, metale ciężkie, związki aromatyczne). Rafinacja nie zmienia również profilu kwasów tłuszczowych, w tym także cennych kwasów omega-3. Oczyszczony olej rzepakowy, podobnie jak olej tłoczony na zimno, jest naturalnym źródłem kwasów omega 3 i charakteryzuje się wysoką zawartością witaminy E i K. Oczyszczony olej rzepakowy ma złocisty kolor i neutralny smak i zapach dzięki czemu jest odpowiedni do zastosowań zarówno na ciepło jak i na zimno.
Oczyszczony, pełnowartościowy olej Kujawski z pierwszego tłoczenia jest poddany filtracji i rozlewany do butelek.