Kujawski słonecznikowy tłoczony na zimno powstaje ze starannie wyselekcjonowanych i kontrolowanych nasion słonecznika. Nasiona poddawane są mechanicznemu tłoczeniu na zimno (w temperaturze do 50°C), dzięki czemu olej zachowuje intensywnie złocisty kolor i wyraźny smak. Kujawski słonecznikowy tłoczony na zimno to źródło naturalnych składników odżywczych, w tym witaminy E.

Olej słonecznikowy stosuje się wyłącznie na zimno. Jest idealny do past kanapkowych, klasycznego sosu winegret oraz do wykańczania kremów warzywnych.

Olej słonecznikowy to jeden z sześciu dostępnych produktów w linii olejów Kujawskich tłoczonych na zimno.

Podczas przechowywania oleju tłoczonego na zimno, może pojawiać się w nim naturalny osad. Poszczególne partie oleju rzepakowego tłoczonego na zimno naturalnie mogą różnić się intensywnością smaku, koloru oraz aromatu.

Zastosowanie

Na zimno
Pasty
Sosy
Wykańczanie potraw

Dostępne opakowania

0,25 l