Kujawski z lnianki (rydzowy) tłoczony na zimno powstaje ze starannie wyselekcjonowanych i kontrolowanych nasion lnicznika siewnego. Nasiona poddawane są mechanicznemu tłoczeniu na zimno (w temperaturze do 50°C), dzięki czemu olej zachowuje intensywny złoty kolor (o odcieniu uzależnionym od nasion) i charakterystyczny smak korzenny z nutą cebuli. Olej z lnianki (rydzowy) to źródło naturalnych składników odżywczych, w tym cennego kwasu omega-3.

Olej z lnianki (rydzowy) stosuje się wyłącznie na zimno. Jest idealny do tradycyjnych śledzi, sosów sałatkowych, maczania chleba, past kanapkowych i do wykańczania potraw z grzybami.

Olej z lnianki to jeden z sześciu dostępnych produktów w linii olejów Kujawskich tłoczonych na zimno.

Podczas przechowywania oleju tłoczonego na zimno, może pojawiać się w nim naturalny osad. Poszczególne partie oleju z lnianki (rydzowego) tłoczonego na zimno naturalnie mogą różnić się intensywnością smaku, koloru oraz aromatu.

Zastosowanie

Na zimno
Pasty
Ryby
Wykańczanie potraw

Dostępne opakowania

0,25 l