Kujawski z ostropestu tłoczony na zimno powstaje ze starannie wyselekcjonowanych i kontrolowanych ziaren ostropestu plamistego. Ziarna poddawane są mechanicznemu tłoczeniu na zimno (w temperaturze do 50°C), dzięki czemu olej zachowuje złoty kolor i neutralny smak. Kujawski z ostropestu to źródło naturalnych składników odżywczych, w tym cennego kwasu omega-6 i witaminy E.
Olej z ostropestu stosuje się wyłącznie na zimno. Jest idealny do sałatek, past kanapkowych, wzbogacania koktajli owocowo-warzywnych oraz do wykańczania gorących potraw mięsnych i warzywnych.
Olej z ostropestu to jeden z sześciu dostępnych produktów w linii olejów Kujawskich tłoczonych na zimno.
Podczas przechowywania oleju tłoczonego na zimno, może pojawiać się w nim naturalny osad. Poszczególne partie oleju z ostropestu tłoczonego na zimno naturalnie mogą różnić się intensywnością smaku, koloru oraz aromatu.