Wiemy, że natura jest doskonała i nie należy jej poprawiać – wystarczy mądrze i z szacunkiem korzystać z jej darów. Dlatego proces powstawania oleju Kujawskiego opiera się na kontroli jakości nasion polskiego rzepaku i sprawdzonych metodach produkcji.
Przywiązujemy ogromną wagę do kontroli standardów jakościowych surowca (rzepaku) wykorzystywanego w procesie produkcji. Rolnicy dostarczający nam rzepak muszą przestrzegać zasad tzw. Dobrej Praktyki Rolniczej (DPR) i integrowanej ochrony roślin.
Jakość nasion jest nie tylko zgodna z restrykcyjnymi unijnymi wymaganiami ale my nie przestajemy jedynie na wypełnianiu norm – dodatkowo badamy także inne parametry rzepaku, które, jak wiemy z naszego wieloletniego doświadczenia, mają istotny wpływ na jakość oleju Kujawskiego.
Olej Kujawski uzyskujemy ze starannie wyselekcjonowanych nasion rzepaku bez GMO. Do tłoczenia oleju Kujawski wykorzystujemy tylko nasiona rzepaku pochodzące z polskich upraw.
Nasz olej powstaje w procesie pierwszego tłoczenia, a następnie poddawany jest rafinacji (oczyszczaniu) i filtrowaniu na zimno.
Kujawski z pierwszego tłoczenia jest źródłem kwasów omega 3, witamin E i K, naturalnie występujących w nasionach rzepaku, dzięki czemu jest cennym składnikiem codziennej diety.
Wysoka jakość oleju Kujawskiego jest weryfikowana w akredytowanych laboratoriach i potwierdzona certyfikatem Jakości Q przyznawanym przez PCBC (Polskie Centrum Badań i Certyfikacji) produktom o najwyższej jakości. Olej Kujawski odznaczony został także certyfikatem „Doceń Polskie”.
Olej Kujawski znakomicie wydobywa smak potraw i polecany jest do stosowania zarówno na ciepło (do smażenia, pieczenia) jak i na zimno (np. do sałatek).
Kujawski z pierwszego tłoczenia to produkt, który od wielu lat cieszy się zaufaniem Polaków, czego dowodem są nagrody i wyróżnienia konsumenckie (Trusted Brand, Laur Konsumenta, Produkt Roku).